Gambo

Gambo

El temps per a l’acció és ara. Mai no és massa tard per fer-hi alguna cosa

Antoine de Saint-Exupery

En una de les zones més deprimides d’Etiòpia, una zona muntanyenca de la regió d’Oromia a 2.200 metres d’altitud, es troba la comunitat de Gambo. Les xifres i les dades deixen pas a una zona cridanerament verda on la pols es torna ferma i roja. La comunitat de Gambo integra, en una extensió de 85 hectàrees, l’hospital, les escoles, la finca i la residència.

Els projectes

L’hospital, codirigit per LLEVANT EN MARXA, té 150 llits i diàriament hi accedeixen entre 150 i 200 pacients.

Els orígens de l’hospital es remunta a una leproseria construïda el 1922, que va ser i continua sent un centre de referència en tota la regió i que atén una població que ronda les 340 mil persones.

L’hospital té un total de 150 llits i accedeixen a les seves instal·lacions entre 150 i 200 persones diàries. S’ofereix servei de medicina interna, tuberculosi, leproseria, VIH, cirurgia, consultes externes, sala de radiologia, ortopèdia, farmàcia, laboratori, ginecologia i obstetrícia, pediatria, unitat de tractament de malnutrició, atencions prèvies al naixement. També disposa d’altres dependències no assistencials com cuina, serveis de manteniment i bugaderia, entre d’altres. Gran part d’aquests treballadors no assistencials són antics pacients de lepra.

Actualment el recinte hospitalari consta d’una plantilla de 283 persones, amb un nou equip directiu que lidera l’ONGD LLEVANT EN MARXA.

Gambo té tres escoles amb 3.684 alumnes matriculats i 95 professionals.

Dins la Comunitat Gambo hi ha tres escoles amb una coneguda reputació a tota la zona: Gambo School, Akemgena School i Khalo School. Totes tres imparteixen classes des del curs 1 al 8. A dia d’avui hi ha 3.648 alumnes matriculats i els centres compten amb 95 professionals en plantilla.

L’emmagatzematge, el cultiu i el bestiar es gestiona a la finca i serveix per alimentar les persones de l’hospital i la residència.

La finca consta d’una superfície d’unes 30 hectàrees i 30 treballadors, majoritàriament antics pacients de lepra. Una zona es destina a la pastura del bestiar, una altra al cultiu d’hortalisses i una altra al cultiu de blat, ordi, blat de moro i cafè. A la finca també hi ha magatzems i una vaqueria, on diàriament munyen unes 15 vaques. La producció obtinguda en aquesta finca es destina a l’alimentació de l’hospital i la residència.