Etiòpia

Etiòpia

El vertader viatge de descobriment no és buscar noves terres, sinó mirar-les amb nous ulls

Voltaire

Etiòpia és el segon país més poblat de l’Àfrica només per darrere de Nigèria. A causa de les sequeres, hi ha èpoques en què, desgraciadament, l’escassetat de menjar és habitual. L’any 2002, tot coincidint amb una d’aquestes èpoques de sequera, Mallorca va respondre a una crida de l’ONU i es van recaptar 50 tones d’aliments per distribuir-los a Etiòpia. Va ser la primera intervenció que va fer que LLEVANT EN MARXA entràs en contacte amb un país sorprenent i amb les seves immenses necessitats. Des d’aquest moment, l’ONGD no ha dubtat de seguir donant cobertura a les famílies més necessitades en els moments més crítics.

Els projectes

A més del menjar, una de les necessitats imprescindibles d’Etiòpia és l’aigua. Al seu voltant creix la vida, els camps, s’hi estableixen famílies… En aquests 15 anys LLEVANT EN MARXA ha construït quatre pous que permeten l’obtenció d’aigua potable a vuit comunitats. Un total de 20 mil persones s’han beneficiat del projecte, tenen aigua corrent a prop de casa i han millorat considerablement les seves condicions d’higiene i salut.

Nelson Mandela, activista, polític, filàntrop i sobretot símbol de la lluita contra la segregació racial, tenia clar que “l’educació és l’arma més poderosa que podem utilitzar per canviar el món”. LLEVANT EN MARXA es fa seva aquesta tesi i comença a fer feina en la millora de les instal·lacions de l’escola de Kachachullo.

Després de fer un estudi de la zona es detecta la necessitat d’ampliar el col·legi, ja que només podia educar 150 alumnes, i molts infants quedaven sense escolaritzar. Gràcies a diverses intervencions de l’organització s’ha aconseguit crear una escola nova amb capacitat per a 1.500 joves de primària i secundària. A més, s’ha dotat el centre d’una biblioteca, laboratori i cases perquè els professors no hagin de fer llargs desplaçamets.

L’any 2007 es va constituir una cooperativa agrícola. El seu objectiu és ensenyar tècniques agrícoles fins ara desconegudes per a l’obtenció de nous aliments que resisteixen les èpoques de sequera. La cooperativa també ajuda a optimitzar els cultius tradicionals per poder obtenir més producció i aconseguir productes no peribles que es puguin emmagatzemar i repartir en èpoques de sequera i fam.

És justament a Etiòpia on en aquest moment s’estan desenvolupant els projectes sanitaris més importants de l’organització.

L’octubre del 2011 LLEVANT EN MARXA va signar un acord de col·laboració amb l’Hospital General de Shashamane i el Ministeri de Salut etíop. Des d’aquell any la relació no ha cessat.

El primer projecte que va fer LLEVANT EN MARXA conjuntament amb la direcció de l’Hospital va ser de Salut Maternal. Entre el 2012 i 2013 es va portar a terme una intervenció per a la prevenció, diagnòstic i atenció de la Salut Maternal en què es van realitzar uns 5.000 controls d’embarassos en situació de risc en zones rurals i es van fer tallers de formació de salut reproductiva i prevenció de malalties a unes mil dones de comunitats rurals.

Actualment s’està oferint atenció primària a peu de camp i l’Hospital de Shashemane és la base de les expedicions sanitàries on es desplacen metges de diferents especialitats, sobretot d’oftalmologia i cirurgia.

Recentment s’ha posat en funcionament el nou edifici de salut maternal i pediatria. Amb la construcció del nou edifici, s’ha aconseguit el millor tant per a la mare com per a l’infant: 1.200 metres quadrats de superfície, 48 llits, dos sales d’aïllament, dos d’incubació i dos de tractament de desnutrició.

A més de la zona d’influència de Shashemane, LLEVANT EN MARXA també ha realitzat aquests darrers anys expedicions puntuals a zones remotes d’Etiòpia, amb tribus tan peculiars com els Hamers. Són considerats un dels pobles més tradicionals del país, viuen al sud d’Etiòpia, i es dediquen bàsicament a l’agricultura i al pastoreig. Fins allí també s’han desplaçat equips de LLEVANT EN MARXA per realitzar atenció primària a peu de camp