El Perú

El Perú

Establir metes és la primera passa de tornar allò invisible en visible

Tony Robbins

Des del 1996 LLEVANT EN MARXA fa feina al Perú a favor dels col·lectius més desfavorits amb la intenció de dotar-los dels mitjans necessaris per al seu desenvolupament. L’Amazones, l’Altiplà i els nous pobles de Lima són les zones en què més ha ajudat l’ONGD. Entre els principals projectes en què ha col·laborat destaquen els de l’educació i la sanitat.

Projectes: Altres zones

L’any 2011 la comunitat índia Tacamani sol·licità ajuda urgent a LLEVANT EN MARXA. La comunitat es troba al Departament de Puno, al cor de l’altiplà del Titicaca, i a 4.800 metres sobre el nivell del mar.

Feia anys que les taxes de morbiditat en ancians i nins estaven creixent de forma alarmant a causa d’una falta en l’alimentació d’hortalisses i verdures. Després de l’estudi de les necessitats es va decidir fer un projecte agrícola amb la creació de 15 hivernacles (que se sustenten amb una moto-bomba per al seu regadiu) , la compra d’un tractor comunal i la creació de tallers educatius per canviar hàbits d’alimentació molt deficitaris.

Aquest projecte va ajudar a 300 camperols de la comunitat, que van rebre la formació d’un jove mallorquí estudiant d’enginyeria. Aquest voluntari de LLEVANT EN MARXA els va donar l’assessorament necessari per fer feina als hivernacles.

En la dècada dels 80, s’inicia el conegut conflicte armat intern del Perú, que genera una escalada armada de l’organització terrorista Sendero Luminoso seguida per la insurrecció del també terrorista Moviment Revolucionari Túpac Amaru en 1985. Tots dos grups van atemptar en tot el territori nacional i principalment a les comunitats de la Serra, que es van veure greument afectades pels constants atacs terroristes.
Aquests greus successos tenen unes conseqüències migratòries destacables a la ciutat de Lima, ja que molta de la població rural de les zones afectades es desplaça a la capital a la recerca d’una vida més segura.

Quan els equips de LLEVANT EN MARXA visiten el país es troben amb una trista situació: milers de famílies ocupen la zona perifèrica de la ciutat, conviuen en cabanyes en unes condicions inhumanes. La falta de recursos econòmics, i també d’higiene i seguretat, fan que les barriades de la perifèria alberguin milers de famílies abocades a una vida poc digna.

Per això, LLEVANT EN MARXA inicia diversos projectes de cooperació, especialment en les barriades de Delicias i Manchai, basats en temes sanitaris i educatius. L’objectiu és poder posar una base sòlida per un millor desenvolupament a la zona.

Des del 1996 fins ara no s’ha deixat d’ajudar a aquests nous pobles de Lima sobretot en l’educació. Entre els projectes més importants que es porten a terme hi ha el suport a les escoles de Delicias i de Manchai gestionades les per les Germanes de la Caritat espanyoles. S’han construït aules, cuines, biblioteques i se’ls ha dotat del material mobiliari i educatiu necessaris. Any rere any es dóna suport econòmic per la menjador escolar.

L’any 1998 es crea una cooperativa de dones dotada amb maquinària per elaborar roba. Així com el muntatge d’un punt de venda al mercat més turístic de Lima.

A la barriada de Delicias es va construir un centre de salut. Els primers anys LLEVANT EN MARXA va assumir el cost de metges i infermeres. Actualment està gestionat pel Ministeri de Salut del Govern del Perú.

Durant els primers anys també s’ha donat suport al pla de desnutrició infantil.

Actualment en aquestes barriades es continua fent feina en les dues escoles així com donant suport constantment a diferents projectes.

Projectes: Amazones

Des del principi LLEVANT EN MARXA s’adona que l’educació és vital i que la principal dificultat són els desplaçaments per arribar a les escoles ja que viuen en petites comunitats aïllades i es desplacen a través dels rius. La solució que proposen els indígenes és la remodelació i el suport econòmic de l’internat de San Lorenzo i la creació d’un internat en la comunitat de Wijint i un altre en la comunitat de Washintsa. Per fer-nos una idea, el desplaçament entre la comunitat de San Lorenzo i el de Wijint són sis dies navegant amb les seves canoes a través del riu.

En aquests internats d’educació secundària (a part de la manutenció dels estudiants i els professors) també s’ofereix formació professional. D’aquesta manera a més de preparar-se per a la Universitat també es poden realitzar tallers de mecànica, fusteria, infermeria o elaboració de roba artesanal.

En aquesta última dècada s’han concedit beques perquè els estudiants més destacats puguin accedir a estudis universitaris a la ciutat de Lima. Actualment diversos d’aquests joves ben formats estan liderant les seves comunitats.

Des de l’any 1996 LLEVANT EN MARXA ha format tècnics sanitaris en les principals comunitats i els ha dotat de farmacioles comunals per donar una atenció primària als indígenes.

Els metges i voluntaris de l’organització s’han anat desplaçant fins a aquestes comunitats per donar assistència mèdica dins les possibilitats tècniques de l’entorn.

La gran intervenció de LLEVANT EN MARXA va ser el macroprojecte Pla integral de salt del poble Achuar 2006-2009 dotat amb 800.000 euros. Aquest ambiciós macroprojecte, amb el suport del Govern de les Illes Balears, ha arribat a 50 comunitats indígenes de les conques del Huasaga, Huituyacu i Manchari (districte d’Andoavs) on s’han construït centres de salut dotats del material sanitari corresponent. El Govern del Perú, a través d’un conveni, assumeix els treballadors dels centres. En aquests anys s’han beneficiat d’aquest projecte més de 23 mil indígenes de totes les edats.